Свържете се с нас
0884 20 30 00

LED производство

ЕЛТРОН ООД – в крак с времето

През 2014 година фирма ЕЛТРОН ООД стартира производство на модерните и икономични LED осветителни тела - LED панели за окачени тавани и за външен монтаж  , интериорни и екстериорни LED плафони и аплици, влагозащитени LED тела за баня с марката INTO.

Наред с това разработи и пусна в производство и продажба LED източници на бяла (дневна) светлина – светодиодни модули и светодиодни пури, приложими за широк спектър осветителни тела.

Защо LED?

Това не е просто още едно техническо постижение в осветлението, това е радикална промяна на голяма част от човешката среда, нейната светлина, цвят и комфорт.
Миниатюрният и прост на вид чип на белия светодиод е концентрирал в себе си последните постижения на  физиката, нанотехнологиите, микроелектрониката и представлява сложна структура от полупроводникови слоеве и луминофори.

Light Emitting Diode – Малко наука…

LED технологията е полупроводников диод, в чиято основа на работа е принципът на p-n-прехода. Казано по-просто, това са свързани два полупроводника, имащи различни типове проводимост. Единият от полупроводниците има излишък от електрони (n-тип), а другият се характеризира с излишък от „дупки” ( p-тип).
Когато n-елементът в подобен диод се включи към плюса на източника на захранване, то през него започва да протича ток. Днес развитието на интегралната технология позволява да се направи така, че в един кристал да се образуват огромно количество подобни p-n – преходи. Например процесорите на компютрите могат да съдържат не един, а няколко десетки милиона такива прехода. Най-интересният процес започва след като през диода започне да тече ток. В този момент започва рекомбинация на носителите на електрически заряд. Накратко това означава, че електроните с отрицателен заряд се стараят да заемат място там, където са разположени йони с положителен заряд на кристалната решетка на полупроводника. В момента, когато ”дупка” и електрон се срещат, произтича изблик на енергия и се излъчва фотон (светлинна частица). Така възниква светенето - принципът, който се използва при LED.

Светодиодите доведоха до драстични промени в енергоспестяващото осветление.

Ползи от LED лампите:

 • Имат дълъг живот.

Светодиодните лампи имат изключително дълъг живот между 5 до 10 пъти повече от компактните луминесцентни лампи и до 50 пъти по-дълго от традиционните лампи с нажежаема жичка. Това предимство е от особена важност, когато се изчислява инвестицията в различни видове осветителни тела. За продължителността на живот на една LED крушка, потребителят ще е необходимо да смени например най-малко 5 броя компактни луминесцентни лампи. Тук не взимаме предвид и допълнителните разходи за подмяна на конвенционалните осветителни тела, които при големи търговски, индустриални и инфраструктурни обекти могат да бъдат също значителни.

 • Издръжливи са.

Тъй като LED лампите нямат нажежаема жичка, те не се повреждат в случаите, в които обикновената лампа би се счупила. Те са здрави, издържат на удар, вибрации и външно въздействие. Тези свойства ги правят изключително подходящи за екстериорно осветление, при неблагоприятни външни условия и при среда с висока влажност.

 • Не се нагряват.

LED лампите не се нагряват, защото изразходват 3,4 btu/ ч. в сравнение с 85 btu/ ч. за крушките с нажежаема жичка. Обикновените крушки с нажежаема жичка се нагряват, в резултат на което увеличават околната температура в помещението. При LED лампите това не е така. Те имат и още едно предимство – не излъчват УВ лъчи. Много важна характеристика, която намира приложение например при осветяване на произведения на изобразителното изкуство.

 • Не съдържат живак.

При производството на LED лампи не се използва живак и други токсични вещества.

 • По-ефективни са.

LED осветителните тела използват по-малко от 1/5 от електроенергията, необходима за работата на конвенционалните крушки с нажежаема жичка. В случай, че имаме например 60 W стандартна крушка, то при нейната замяна с 11W LED аналог, консумацията на електричество ще намалее с повече от 80%.
Освен, че с LED осветлението ще се понижат вашите сметки за ток, вие помагате и за опазването на околната среда. Намаленото потребление на електроенергия означава по-малко CO2 емисии в световен мащаб.

 • Рентабилни са

Въпреки че, първоначалното закупуване на такива лампи излиза по-скъпо, с течение на времето ще си възвърнете инвестицията и ще спестите от разход на енергия. Първоначално LED крушките започват да се използват за търговски цели в случаи, когато поддръжката и подмяната излизат доста скъпо. Но цената на LED осветлението значително се е понижила през последните няколко години и все още продължава да пада. Днес има много нови лампи за домашна употреба и цената вече не е оправдание за избора на друг вид крушки.

Светодиодното осветление е  несъмнено най-голямата промяна, на която осветителната индустрия е свидетел след изобретяването на електрическата крушка. Светодиодите предоставят нови неограничени възможности за подобряване на жизнената среда чрез осветление. И  както за всяка една истинска революция,  необходимо е решаващо събитие и то е добив на бяла светлина.

Приложението му е всеобхватно - търговските обекти, офиси, на открито, в промишлеността, в училищата, в спортни зали, в лечебни заведения, в дома.

Приемущества на светодиодите.

Областите на приложение на светодиодите на практика са неограничени. Предимствата им ги правят най-надеждният, известен източник на светлина, без алтернатива:
Основни предимства:

 • Ниска консумация на  енергия.
 • Дълъг живот - светодиодните източници притежават технически живот до 100 000 часа. След този срок светодиодът продължава да свети, но с по-нисък интензитет.
 • Висока надеждност - произтича от дългия технически живот - до 100 000 часа при оптимални условия на експлоатация.
 • Екологична чистота - Светодиодите не съдържат в себе си опасни за човека елементи (за разлика например от живачните, натриевите и конвенционалните луминесцентни лампи.)
 • Не излъчват никакви вредни емисии (липса на ултравиолетова и инфрачервена радиации, които са вредни за човека).
 • Отделят минимална  топлина.
 • Нямат стъклен корпус.
 • Косвено подобряват екологичната обстановка в световен мащаб - ниската консумация намалява натоварването на електростанциите с което се намаляват вредните емисии в атмосферата – предпоставка за намаляване на парниковия ефект.
 • Напълно рециклируеми
 • Произволен цвят - Самите бели светодиоди, както и комбинациите от монохромни цветни светодиоди практически могат да емитират светлина с програмируем цвят. Светодиодните осветители  могат да произвеждат светлина в целия цветен температурен диапазон – в т.ч. над  6500К – цветната температура на естествената дневна бяла светлина, непостижима за конвенционалните лампи.

Практически предимства:

 • Без поддръжка - За целия си технически живот светодиодите не се нуждаят от поддръжка и сервиз.
 • Безопасност - Светодиодите работят в електрически и електронни системи с малки токове при ниски захранващи напрежения
 • Механична устойчивост - Светодиодите са устойчиви на вибрации и удари – нямат елементи, които могат да се повредят механично или които могат да се счупят (например стъклен корпус).
 • Влагоустойчивост - Светодиодите са влагоустойчиви електронни компоненти и могат да работят при висока степен на влажност без да променят параметрите си.
 • Работа без загряване - Светодиодите, поради високия си КПД, имат ниски работни температури.
 • Работа в тежки условия - Светодиодите притежават висока ефективност при работа в тежки експлоатационни условия.
 • Просто управление - Светодиодите не изискват стартерни и баластни устройства за запалването си. Като електронни компоненти, работещи при ниски напрежения и имат просто устройство, лесно се управляват с прости и евтини схемни решения.
 • Без рефлектори - Различните изпълнения на корпуса на светодиода позволяват получаването на произволно разпределение на светлинния поток в пространството: равномерно във всички посоки или тесен светлинен сноп. За разлика от конвенционалните  осветителни тела не сложни огледално-лещови и рефлекторни конструкции (в които има светлинни загуби).
 • Миниатюрни размери - Обемът на излъчващата зона на мощния бял светодиод е няколко хиляди пъти по-малък от обема на конвенционалните лампи. Това позволява създаването на изключително компактни светлинни източници (ниска материалоемкост) и естетически оформени светителни тела.
 • Константен цвят - За разлика от конвенционалните осветителни тела светодиодите  излъчват светлина с постоянна цветна температура (цвят) независимо от нейния интензитет.
 • Пожаробезопасност - Поради ниските си работни температури и материалите, от които са направени, светодиодите са пожаробезопасни.